TIPS

World Cancer Research Fund (WCRF) är en organisation bedömer vetenskapliga studier och ger råd om hur man kan minska risken för cancer. I november 2007 publicerade WCRF rapporten "Diet and Cancer report" som sammanfattar forskningen om kost och cancer. WCRF har systematiskt gått igenom olika studier och formulerat råd om hur man kan minska cancerrisken.


Expertgruppen anser att råden har övertygande eller troliga bevis för att man kan minska sin risk för cancer genom att följa dem. De tre första och viktigaste råden handlar om att förebygga övervikt. Bevisen för ett samband mellan övervikt och flera cancerformer till exempel tjock- och ändtarmscancer, och postmenopausal bröstcancer har stärkts de senaste åren.

Expertgruppens råd för att förebygga cancer är:

1. Undvik att bli överviktig, behåll normal kroppsvikt hela livet.

2. Motionera regelbundet. Minst en halvtimmes fysisk aktivitet per dag, helst en timme.

3. Begränsa konsumtionen av energitäta livsmedel, det vill säga livsmedel som innehåller mycket socker och fett och lite fibrer. Undvik sötade drycker.

4. Ät huvudsakligen mat från växtriket. Ät minst 5 portioner frukt och grönsaker varje dag och rikligt med baljväxter och fullkornsprodukter. Dessa livsmedel är rika på fibrer, vitaminer och mineraler.

5. Begränsa intaget av rött kött (i rapporten definierat som kött från nöt, gris, lamm och get) till 500 gram (tillagad vikt) per vecka och undvik charkuteriprodukter.

6. Om du dricker alkohol, drick högst en mängd som motsvarar 2 små glas vin per dag om du är man och ett litet glas vin per dag om du är kvinna.

7. Begränsa konsumtionen av salt och salt mat till en mängd som motsvarar högst 6 gram salt per dag.

8. Ät inte kosttillskott för att förebygga cancer. Studier visar på motstridiga resultat och i vissa studier har cancerrisken ökat när man ätit kosttillskott.

Författarna betonar också att det är viktigt att inte röka även om rökning inte behandlas specifikt i denna rapport.


(Ville bara poängtera det som står i orange)

KRAM!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0